Wie is Ron van Putten?

Ron van Putten - Nautilus CT

De eerste jaren van mijn loopbaan werkte ik vooral met mijn hoofd. Als ik met een nieuw onderwerp in aanraking kwam wilde ik er alles van weten, ik ging kennis verzamelen. Ik volgde heel veel opleidingen en las veel boeken. Iets wat ik nog steeds doe.

Ik was goed in het uitleggen van dingen, was geduldig en werd trainer. Wat ik zelf leerde in de opleidingen die ik volgde, paste ik meteen toe. Zo maakte ik het mij snel eigen en kwam ik erachter wat ik er mee kon in de praktijk. En dat werkt nog steeds zo bij mij, iets nieuws leren en gelijk toepassen.

Aan het einde van een werkdag ging ik collega’s coachen. Dat vond mijn werkgever goed, zolang mijn werk als projectleider er maar niet onder leed. Dus deed ik het ernaast.
Niet lang daarna werd ik gevraagd om managementteams te coachen in effectief vergaderen, en werd het onderdeel van mijn functie.

Wie is Ron van Putten?

De eerste jaren van mijn loopbaan werkte ik vooral met mijn hoofd. Als ik met een nieuw onderwerp in aanraking kwam wilde ik er alles van weten, ik ging kennis verzamelen. Ik volgde heel veel opleidingen en las veel boeken. Iets wat ik nog steeds doe.

Ik was goed in het uitleggen van dingen, was geduldig en werd trainer. Wat ik zelf leerde in de opleidingen die ik volgde, paste ik meteen toe. Zo maakte ik het mij snel eigen en kwam ik erachter wat ik er mee kon in de praktijk. En dat werkt nog steeds zo bij mij, iets nieuws leren en gelijk toepassen.

Aan het einde van een werkdag ging ik collega’s coachen. Dat vond mijn werkgever goed, zolang mijn werk als projectleider er maar niet onder leed. Dus deed ik het ernaast.
Niet lang daarna werd ik gevraagd om managementteams te coachen in effectief vergaderen, en werd het onderdeel van mijn functie.

Ron van Putten - Nautilus CT
Keerpunt - Nautilus CT

EEN KEERPUNT

Bij elke interne reorganisatie zag ik kans om iets anders te gaan doen, iets wat ik nog leuker vond. Maar de rol waar ik écht blij van werd, was een functie waarbinnen ik fulltime kon coachen en trainen. Ik voelde mij als een vis in het water. Een keerpunt.

Ik werkte landelijk, door heel de organisatie heen, en heb hele mooie projecten gedaan:

 • Als Lean consultant coachte ik managers en teams in werken volgens de Lean methodiek, om tot betere resultaten te komen en een cultuur van voortdurend verbeteren te realiseren.
 • Als transformatie coach en veranderkundige werkte ik met de leidinggevenden en teams van een hele afdeling, om op een andere manier te gaan werken. Van strikte top-down aansturing naar zelforganisatie.
 • Als Agile coach en community builder was ik betrokken bij het introduceren van de Agile werkwijze, inrichten van een tribe structuur en elk kwartaal organiseren van Agile Experience Events.
 • Als Agile en leiderschapscoach begeleidde ik senior managementteams in het werken en leidinggeven vanuit het Agile gedachtengoed: introductie van waardesturing, werken vanuit je purpose, zelforganisatie en visueel werken.

Wat heb ik in die periode veel geleerd!

EEN KEERPUNT

Bij elke interne reorganisatie zag ik kans om iets anders te gaan doen, iets wat ik nog leuker vond. Maar de rol waar ik écht blij van werd, was een functie waarbinnen ik fulltime kon coachen en trainen. Ik voelde mij als een vis in het water. Een keerpunt.

Ik werkte landelijk, door heel de organisatie heen, en heb hele mooie projecten gedaan:

 • Als Lean consultant coachte ik managers en teams in werken volgens de Lean methodiek, om tot betere resultaten te komen en een cultuur van voortdurend verbeteren te realiseren.
 • Als transformatie coach en veranderkundige werkte ik met de leidinggevenden en teams van een hele afdeling, om op een andere manier te gaan werken. Van strikte top-down aansturing naar zelforganisatie.
 • Als Agile coach en community builder was ik betrokken bij het introduceren van de Agile werkwijze, inrichten van een tribe structuur en elk kwartaal organiseren van Agile Experience Events.
 • Als Agile en leiderschapscoach begeleidde ik senior managementteams in het werken en leidinggeven vanuit het Agile gedachtengoed: introductie van waardesturing, werken vanuit je purpose, zelforganisatie en visueel werken.

Wat heb ik in die periode veel geleerd!

Keerpunt - Nautilus CT
Rotonde - Nautilus CT

DOEN WAT AL BEKEND IS OF EEN NIEUWE WEG INSLAAN

Met een enorme rugzak aan kennis en ervaring, werkte ik inmiddels veel meer vanuit intuïtie en in het moment. Ik luister met aandacht, voel waar het knelt, trek een mentaal laatje open en neem je mee in een passende werkvorm of benoem een mogelijk vervolgstap. Met rust, aandacht en scherpe waarneming ontstaan de vragen die beweging brengen.

Ik merkte dat ik steeds werd gevraagd voor hetzelfde soort werk, dat waar ik goed in was. Teamontwikkeling, complexe verandertrajecten, faciliteren van bijeenkomsten, training geven, strategie sessies begeleiden en persoonlijke coaching. Binnen de mogelijkheden die er waren, zocht ik steeds weer naar een andere vorm waarin ik resultaat kon behalen. Het was een manier om mijn werk afwisselend en boeiend te houden voor mijzelf.

Ik kan daar veel meer mensen en teams mee helpen vond ik. En bij de volgende krimpronde van de organisatie, waar ik toen al 30 jaar werkte, neem ik een rigoureus besluit. Ik zeg mijn baan op, en ga als zelfstandige verder.

DOEN WAT AL BEKEND IS OF EEN NIEUWE WEG INSLAAN

Met een enorme rugzak aan kennis en ervaring, werkte ik inmiddels veel meer vanuit intuïtie en in het moment. Ik luister met aandacht, voel waar het knelt, trek een mentaal laatje open en neem je mee in een passende werkvorm of benoem een mogelijk vervolgstap. Met rust, aandacht en scherpe waarneming ontstaan de vragen die beweging brengen.

Ik merkte dat ik steeds werd gevraagd voor hetzelfde soort werk, dat waar ik goed in was. Teamontwikkeling, complexe verandertrajecten, faciliteren van bijeenkomsten, training geven, strategie sessies begeleiden en persoonlijke coaching. Binnen de mogelijkheden die er waren, zocht ik steeds weer naar een andere vorm waarin ik resultaat kon behalen. Het was een manier om mijn werk afwisselend en boeiend te houden voor mijzelf.

Ik kan daar veel meer mensen en teams mee helpen vond ik. En bij de volgende krimpronde van de organisatie, waar ik toen al 30 jaar werkte, neem ik een rigoureus besluit. Ik zeg mijn baan op, en ga als zelfstandige verder.

Rotonde - Nautilus CT

IK WAS ALTIJD AL VISUEEL INGESTELD

Als projectleider maakte ik al logo’s voor elk project dat ik deed. Zo zorgde ik ervoor dat mijn interne mails opvielen en gelezen werden.

Als trainer merkte ik dat workshop deelnemers actiever meededen als ik tekende op een flip-over, dan wanneer ik een voorbereidde Powerpoint liet zien. Als ik tekende kwam mijn boodschap sneller over, werd beter begrepen en onthouden.

Ik bedacht visuele werkvormen en gebruikte die waar ik kon. Het was soms een beetje pionieren, maar dat was juist wat ik er leuk aan vond. Pas daarna kreeg wat ik deed een naam; Zakelijk Tekenen.

Ik leerde steeds beter tekenen. Las boeken en volgde workshops over wat toen steeds meer bekendheid kreeg onder de namen: sketchnoting, visual thinking en zakelijk tekenen. Ik tekende steeds meer, breidde mijn visuele woordenschat uit en leerde het anderen.

Inmiddels is tekenen een onderdeel van mij geworden en pas ik het dagelijks toe. Ik teken op de iPad, met stift en papier, op klein en heel groot formaat, live en achteraf, gebruik het tijdens 1-op-1 gesprekken en in workshops.

Als zelfstandige ging ik onder andere trainingen aan te bieden in Zakelijk Tekenen. Ik weet hoe het is om het zelf uit te zoeken. Ik weet wat wel en niet werkt, en hoe je het kan toepassen. Ik doe niets liever, dan die kennis met je delen.

IK WAS ALTIJD AL VISUEEL INGESTELD

Als projectleider maakte ik al logo’s voor elk project dat ik deed. Zo zorgde ik ervoor dat mijn interne mails opvielen en gelezen werden.

Als trainer merkte ik dat workshop deelnemers actiever meededen als ik tekende op een flip-over, dan wanneer ik een voorbereidde Powerpoint liet zien. Als ik tekende kwam mijn boodschap sneller over, werd beter begrepen en onthouden.

Ik bedacht visuele werkvormen en gebruikte die waar ik kon. Het was soms een beetje pionieren, maar dat was juist wat ik er leuk aan vond. Pas daarna kreeg wat ik deed een naam; Zakelijk Tekenen.

Ik leerde steeds beter tekenen. Las boeken en volgde workshops over wat toen steeds meer bekendheid kreeg onder de namen: sketchnoting, visual thinking en zakelijk tekenen. Ik tekende steeds meer, breidde mijn visuele woordenschat uit en leerde het anderen.

Inmiddels is tekenen een onderdeel van mij geworden en pas ik het dagelijks toe. Ik teken op de iPad, met stift en papier, op klein en heel groot formaat, live en achteraf, gebruik het tijdens 1-op-1 gesprekken en in workshops.

Als zelfstandige ging ik onder andere trainingen aanbieden in Zakelijk Tekenen. Ik weet hoe het is om het zelf uit te zoeken. Ik weet wat wel en niet werkt, en hoe je het kan toepassen. Ik doe niets liever, dan die kennis met je delen.

OPLEIDINGEN

 • BML Masterclass – Jos Dolstra
 • Familieopstellingen op tafel – Caroline Franssen
 • Hoogsensitiviteit & Rejection Sensitivity – Saskia Klaaysen
 • Procreate Lettering Bootcamp – Stefan Kunz
 • Visual Metaphors Course – Dario Paniagua
 • Visual Thinking for Human Centred Design – Justin Cheong
 • Mental Space Psychology – Lucas Derks
 • Identity Oriented Psychotrauma Therapy – Vivian Broughton
 • Visueel Faciliteren – Visual Connection, Hubért de Groot
 • Expert Programma Rake Vragen – Siets Bakker
 • Masterclass Creative Facilitation – Johnnie Moore
 • Workshop Visual Storytelling – Buro Brand
 • Depressie Coaching – Wassili Zafiris
 • The Swan Protocol – Bob Burns
 • BML Masterclass Persoonlijkheid en Ziel – Jos Dolstra
 • Zevenmijlsprogramma Systemisch Transitie Management – Plan B
 • 6 daagse Veranderkunde – Jaap van ’t Hek, Leike van Oss, Marijke Spanjersberg en Shirine van Moerkerken
 • Generative Trance – Stephen Gilligan
 • mBraining en mBIT – WIlbert Molenaar
 • Provocative Change Work level 1 & 2 – Nick Kemp
 • Integral Eye Movement Therapy (IEMT) – Hanneke van der Voort
 • Begeleiden van Groepsdynamiek – Schouten & Nelissen
 • Facilitating Collective Intelligence – Robert Dilts
 • Het spel van de Ikken (Voice Dialogue en TA) – Halmans & Bakker
 • Metaphors of Movement level 1, 2 & 3 – Andrew Austin
 • Design Thinking – Bapista Vercaeren
 • Agile/Scrum Foundation – Xebia
 • Wholeness Proces – Connirae Andreas
 • Health Constellations – Stephan Hausner
 • Body & Mind Language Coach en Trainer (BML deel 1,2 en 3) – Jos Dolstra
 • Brein en Coaching – De eerste Verdieping, Cathelijne Wildervanck
 • Organization & Relationship System Coaching (ORSC) – CCR Global
 • Dealing with Resistance – Michael Grinder
 • NLP Health Certification – Robert Dilts, Suzi Smith, Tim Hallbom, Hans Polak
 • Third Generation NLP and Sustainable Development – Robert Dilts
 • Sociaal Panorama – Lucas Derks
 • NLP Master Practitioner – Instituut Eclectische Psychologie (IEP)
 • NLP Practitioner – Instituut Eclectische Psychologie (IEP)

KERNKWALITEITEN

Deskundig

Ron heeft een enorme rugzak aan kennis en ervaring, en is in staat om dat allemaal te combineren. Hij luistert met aandacht, voelt waar het knelt en neemt je mee in een passende werkvorm in het moment.

Een ervaren sparringpartner voor leidinggevenden in hun ontwikkeling en waar zij met hun teams mee te maken hebben. Kan snel analyseren waar het vast zit op individueel, team of systemisch niveau.

Creatief

Hij beschikt over een grote toolbox aan coachingsvaardigheden en werkvormen, en is creatief in zijn aanpak en oplossingen.

Door deze te combineren en te kiezen in het moment, kunnen ze net die verrassende twist geven die zorgt voor een interessant gesprek, een nieuwe dynamiek en beweging.

Inspirerend

Modellen visueel weergeven, metaforen, op creatieve manier interventies combineren (zie boek over paradoxaal coachen).

diverse inzichten gekomen over mijn beweegredenen en belemmeringen die ik alleen niet had kunnen vinden en die zo praktisch zijn dat ik ze dagelijks gebruik!

Rust

Ron is de rust zelve als hij je te woord staat. Weet de juiste vragen te stellen en je een spiegel voor te houden, om daarna vaak op een visuele manier feedback en richting geven.

IN ACTIE