Basisvormen - Nautilus CT

Basisvormen

Als we willen dat onze tekening lijkt, herkenbaar is, dan hebben we al snel de neiging veel details toe te voegen. Heel begrijpelijk, maar bij het zakelijk toepassen van een tekening is dat helemaal niet nodig.

Die heeft juist baat bij eenvoud. Iets dat je snel kan tekenen en toch herkenbaar is. Het enige doel is immers ondersteunen van wat je vertelt.

VIER BASISVORMEN

Er zijn vier basisvormen; het vierkant, de driehoek, de cirkel en de lijn. Hiermee kan je alles tekenen. De truc is om deze basisvormen te herkennen in het voorwerp dat je gaat tekenen.

Dat gaat makkelijker als je je ogen een beetje dichtknijpt, zodat je door je wimpers kijkt en alles een beetje onscherp wordt. De details vallen dan weg en wat overblijft zijn de contouren, het chassis van het onderwerp. Als je die tekent, is het meestal ook herkenbaar voor de ander.

VOORDELEN VAN EENVOUD

Eenvoudig tekenen heeft verder de volgende voordelen:

 1. Je kunt snel werken
  Terwijl je praat of luistert kun je tekenen. Dat is vooral van belang als je live tekent voor een groep, bij een pitch, een workshop of het faciliteren van een groepsproces.
 2. We associëren makkelijker
  Door niet specifiek te zijn is het voor ons brein makkelijker associaties te leggen met iets wat we eerder gezien hebben.
 3. Ons brein is actief
  Een heel gedetailleerde realistische tekening wordt meteen herkend, we vinden het mooi of knap gedaan, en dat is het dan. Bij een eenvoudige of onvolledig tekening is onze betrokkenheid veel groter.
 4. Je brengt focus aan
  Bij eenvoudige tekening laat je niet zozeer iets weg, je focust juist op dat wat belangrijk is.

Wil je dat ook kunnen, met eenvoudige tekeningen je verhaal ondersteunen? Meld je dan aan voor de workshop Zakelijk Tekenen. Een workshop bomvol met praktijkkennis, tips en weetjes. Om met een paar snelle lijnen, een eenvoudige tekening te maken die je boodschap versterkt.

Meer informatie over de workshop vind je hier.